luni, 6 septembrie 2010

Ciupercile si micile lor secrete

Usor de gatit , mult mai parfumate decat alte legume , ciupercile dau oricarei mese un aer de noblete si sarbatoare . Cu paste , legume , carne , peste , orez , in salate , proaspete , uscate sunt un adevarat dar al naturii . Sunt bogate in vitamine , minerale si proteine vegetale . Ciupercile sunt numite ,,carnea vegetala " pentru ca sunt foarte bogate in proteine si ocupa locul 2 cand este vorba de inlocuit carnea . Pentru a-ti asigura doza zilnica de proteine , trebuie sa mananci 100-200g ciuperci dezhidratate sau 700 g ciuperci proaspete . Ciupercile mai contin hidrati de carbon , lipide , vitamine ( A , D2 , D3 , Complexul B ) si saruri minerale ( cupru , potasiu , fosfor ) . Potasiul este bun pentru echilibrul bazic al organismului si pentru reglarea tensiunii arteliale , iar fosforul , pentru intretinerea sistemului nervos .
Chinezii si japonezii cunosteau virtutile vindecatoare ale ciupercilor inca de acum 4000 de ani .
Medicul grec Dioscoride trata cu ciuperci tuberculoza , febra , astmul si unele tulburari digestive . Pentru cicatrizarea ranilor folosea pulberea din ciuperci uscate . Unele soiuri de ciuperci contin substante capabile sa opresca evolutia unor boli grave ( cancerele ) sau sa amelioreze si chiar sa vindece anumite boli .
Sampilioanele , ciupercile albe din specia Agarigus si buretii Pleurotus contin ergotioneina , un antioxidant foarte puternic care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire . Ciupercile din soiurile Reishii sau Shiitake sunt folosite la fabricarea unor produse cosmetice si chiar la medicamente .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu